Gemeente Zwalm helpt inwoners duurzaam bouwen en renoveren

09 Augustus 2022

Gemeente Zwalm helpt inwoners duurzaam bouwen en renoveren

Hoe sneller je er aan begint, hoe sneller je immers profiteert van de vele voordelen die een goed gerenoveerde woning te bieden heeft. Het advies is onafhankelijk, kwalitatief, deskundig, helder, duidelijk én gratis voor de Zwalmenaren!  

Er zijn een heleboel beslissingen te nemen als men een woning gaat (ver)bouwen, zeker als men dat op een duurzame manier wil doen. Hoe maak je je woning energiezuinig? Is zonne-energie iets voor mij? Regenwater gebruiken, een groendak, dak en gevels isoleren, … Door van bij het begin van het proces vooruit te kijken, een plan te maken en doordacht te kiezen, realiseer je stapje voor stapje je droomhuis.

Hoe pak je dat aan ?!

Heel eenvoudig: laat je gratis adviseren! Geïnteresseerde woningeigenaars in Zwalm kunnen kosteloos renovatieadvies krijgen. Daarvoor heeft de gemeente Zwalm de nodige afspraken met de Provincie Oost-Vlaanderen gemaakt die kaderen in het project “Zuid-Oost-Vlaanderen renoveert!”. Het bouw- en renovatieadvies is een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur van het steunpunt DUWOBO over hoe bouw- of renovatieprojecten op een duurzame, klimaatrobuuste en energiezuinige manier aan te pakken. Tijdens de 2 uur durende sessie worden de plannen gescreend, worden er concrete tips gegeven en wordt er een concreet stappenplan uitgewerkt met oplossingen op korte en lange termijn.

Hoe sneller je er aan begint, hoe sneller je immers profiteert van de vele voordelen die een goed gerenoveerde woning te bieden heeft. Het advies is onafhankelijk, kwalitatief, deskundig, helder, duidelijk én gratis voor de Zwalmenaren!

Er wordt nu tevens de mogelijkheid geboden om gratis renovatiebegeleiding te krijgen voor het uitvoeren van volgende energiebesparende ingrepen:

 • Aanbrengen van dak- of zoldervloerisolatie
 • Aanbrengen van isolatie van buitenmuren (aan de buitenzijde, aan de binnenzijde of via de spouw)
 • Vloer- of kelderplafondisolatie
 • Plaatsing van hoogrendementsbeglazing
 • Plaatsing van een thermisch zonnecollectorsysteem (Zonneboiler)
 • Plaatsing van een warmtepomp of warmtepompboiler
 • Plaatsing van een ventilatiesysteem

Verder is het ook mogelijk om begeleiding te krijgen voor volgende klimaatadaptieve maatregelen:

 • plaatsen PV-installatie of zonnepanelen
 • plaatsen regenwaterput en/of infiltratieput
 • Groendaken
 • Groengevels
 • Zonnewering

Deze begeleiding is weliswaar enkel mogelijk indien er geen architect is aangesteld voor het opvolgen van de werken.

Met het oog op de klimaatdoelstellingen is het noodzakelijk stevig in te zetten op woningrenovatie. De verwarming van onze huizen is verantwoordelijk voor bijna een derde van onze C02-uitstoot. Bovendien schieten de  energieprijzen de afgelopen maanden pijlsnel de hoogte in. Het doel van de actie is dan ook om duurzaam en onafhankelijk bouwadvies en gratis renovatiebegeleiding op maat mogelijk te maken voor geïnteresseerde Zwalmenaren met concrete (ver)bouwplannen en dit helemaal gratis voor hen. Dit is een zeer effectief instrument om bouwprojecten werkelijk meer energiezuinig en milieuvriendelijk te maken. De kosten die hieraan verbonden zijn, kunnen we alvast inbrengen via het lokaal Energie- en Klimaatpact waarvoor we eerder al subsidies toegewezen kregen” zegt voorZwalm/Groenschepen Francia Neirinck, verantwoordelijk voor o.m. woonbeleid en duurzaamheid in Zwalm.

Contacten

Gemeente Zwalm

Francia Neirinck, Schepen Ruimtelijke Ordening, Natuur, Milieu, Klimaat, Landbouw, Woonbeleid, Dierenwelzijn en Afvalbeleid
t +32(0)486 74 73 64, [email protected]
Lokaal Bestuur Zwalm, Zuidlaan 36, 9630 Zwalm, dienst duurzaamheid, [email protected];055/48 05 61.

Provincie

Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Provincie Oost-Vlaanderen
Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid, Dienst klimaat, milieu en natuur
Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent

De folder met informatie en het aanvraagformulier kan je terugvinden op de website van de Provincie Oost-Vlaanderen. Voor korte en specifieke vragen omtrent duurzaam bouwen en renoveren  kan iedereen terecht bij het Steunpunt. Je kan ook een mail sturen naar [email protected] of bellen naar 09 267 78 07.