Zwalm bindt de strijd aan met de Aziatische hoornaar

03 Juni 2023

Zwalm bindt de strijd aan met de Aziatische hoornaar

“Onze dank aan onze Zwalmse imkers en leden van ons Zwalms Bijenteam, die nu de handen uit de mouwen steken want we hebben nog maar enkele dagen om te verhinderen dat de hoornaarkoninginnen hun beginnende nesten kunnen maken” - Schepen Francia Neirinck

Het gemeentebestuur van Zwalm kocht vorige week een twintigtal speciale en  selectieve vallen en lokmiddel om (vooral de koninginnen van) Aziatische Hoornaars te vangen. Gisteren werden de vallen uitgedeeld aan een aantal imkers van Zwalm die ze zullen uitzetten.

“Aziatische hoornaars zijn exoten en momenteel is hun opmars niet te stoppen. Een snelle aankoop van vallen en een snelle verdeling was nodig want vanaf 13°C zoekt de Aziatische Hoornaarkoningin haar nestplaats, start ze een beginnend nest dat vaak maar een tennisbal groot is en daarna laat ze het over aan de hoornaar-werksters om het nest verder uit te bouwen, groter en op moeilijkere plaatsen, hoog in de bomen. Dan wordt het moeilijk om het nest op te sporen en te verwijderen. Stel je even voor, één Aziatische Hoornaar eet per dag een 70-tal bijen en één zo'n nest heeft per jaar ongeveer elf (!) kg insecten (vooral bestuivers) nodig om de larven te voeden. Onze o zo nuttige honingbijen worden aan een razendsnel tempo opgepeuzeld! We moesten dus ingrijpen” verduidelijkt Francia Neirinck (voorZwalm/Groen), schepen van o.m. milieu, natuur en dierenwelzijn in Zwalm.

Bovendien is de Aziatische Hoornaar ook gevaarlijk voor mensen, zo is een hoornaarsteek heel erg pijnlijk doordat hun angel langer en breder is dan die van een wesp.

 

“Onze dank aan onze Zwalmse imkers en leden van ons Zwalms Bijenteam, die nu de handen uit de mouwen steken want we hebben nog maar enkele dagen om te verhinderen dat de hoornaarkoninginnen hun beginnende nesten kunnen maken” besluit Francia Neirinck