Een gezonde gemeente voor iedereen!

04 November 2019

Een gezonde gemeente voor iedereen!

Groen-reporter: Iedereen kan kleine stappen zetten om zijn dorp gezonder te maken. We vragen aan Karel en Mie-Paule wat zij doen voor hun leefomgeving.

Karel: De winter staat bijna voor de deur. Dit is hét seizoen om een boom te planten. Een gemeente met bomen is klaar voor de toekomst! Plant de boom liever nu al, in plaats van in de lente. Want hoe vroeger je hem plant, hoe minder last hij zal hebben van de droogte in de komende lente en zomer.”

Groen-reporter: Hoe plant je een boom best? 

Karel: Belangrijk is dat je hem niet te diep plant en dat hij de juiste standplaats heeft. Ook is het tegenwoordig nodig om je nieuwe bomen het eerste jaar water te geven. Dat doe je best met een druppel-emmer. Dat is een emmer met enkele kleine gaatjes erin. Die zet je naast de stam van de jonge aanplant en zo krijgt de boom zijn water langzaam toegediend. De grond blijft vochtig en er loopt geen overtollig water weg.

Groen-reporter: Heb je tips voor een bepaalde boomsoort?

Karel: Kies voor een streekeigen boomsoort. De lokale boomkweker kan je op weg helpen, of je kan meedoen met de jaarlijkse groepsaankoop van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.

Mie-Paule: Goed idee, Karel! Men kan ook hagen aanplanten. De nieuwe Waalse regering is van plan om 4000 kilometer hagen aan te leggen en/of om een miljoen bomen te planten, lazen we in de krant.

Houtkanten, hagen en bomenrijen verdwenen om de landbouw efficiënter te maken. Maar we zagen wel enkele belangrijke dingen over het hoofd. Ze functioneren als natuurlijke windschermen waardoor de grond minder uitdroogt en ze zorgen ook voor een meer gematigde temperatuur. Een reuze netwerk aan houtkanten kan letterlijk het beste vangnet zijn tegen klimaatveranderingen: CO2-opslag, redding voor biodiversiteit, filteren van fijn stof, erosie-controle, waterretentie, bodemverbetering en een mooier uitzicht. Dit is één van de goedkoopste klimaatoplossingen. Een oplossing waarbij wij als maatschappij de landbouwers kunnen inschakelen en ze eventueel financieel stimuleren om ons hierbij te helpen en ze zo een extra bron van inkomsten te geven. (uit MO; Louis De Jaeger; 25 september 2019)

Groen-reporter: Heb jij nog tips voor onze lezers, Mie-Paule?

Mie-Paule: Iedere burger kan bij de gemeente, milieudienst, een grijper en zwerfvuilzakken vragen om afval te rapen op straat. Dan zou je al met een minderheid een groot verschil maken. Het gebeurt al steeds meer door vereniging en en ook door enkelingen die iets tastbaar willen doen. De World Cleanup Day heeft echt effect om de wereld schoner te maken en de plastic vervuiling tegen te gaan. We worden ons steeds meer bewust en hopelijk niet alleen voor duurzaamheid maar ook voor vreedzaamheid.

Groen-reporter: Heb jij nog een tip, Karel?

Karel: Geen behandeld hout stoken in de kachel. Jammer genoeg verdwijnen er nog veel zaken in de kachel die er niet thuis horen. Als je dit opmerkt in je buurt kan je gerust je buren er eens over aanspreken. Of haal een foldertje in de gemeente en steek het in de bussen. Want de schoorsteen is misschien van de buurman, maar de lucht die er uitkomt is van iedereen.

Mie-Paule: Groen zegt hierover dat er een kachelplan moet komen: een stimuleringsprogramma voor de stapsgewijze vervanging van huisverwarming met open haarden of vervuilende kachels.

Karel: Goed afgestelde kachels met een optimale verbranding zijn het meest rendabel. Er bestaan ook filters die je op je schouw kan plaatsen.

Groen-reporter: Een gezonde gemeente is ook een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. Hoe zorgen jullie hiervoor?

Karel: Door goeiedag te zeggen tegen iedereen die ik tegenkom!

Mie-Paule: Vansgelijke.

 

Beste lezer: Heb jij ook nog tips voor een gezond Zwalm? Stuur het ons zeker door!

[email protected]

 

Links naar bruikbare websites: